Kakaowi Rezydenci

Skoro jesteś tu to znaczy, ze chcesz zgłębiać i eksplorować dalej świat +Kakao. Cudownie! Pozwól więc, że zabiorę Cię w podróż po różnych zakątkach Ziemi, po różnorodnych smakach, zapachach oraz po meandrach Twoich gustów i upodobań!
Gotowy? A więc zamknij oczy (mentalnie, w zaufaniu) i daj się poprowadzić…

Prawdziwe Kakao z Peru

Stoisz na skraju amazońskiej puszczy. Choć słońce jest za chmurami, czujesz jego moc. Czujesz jak ogrzewa Twoje ciało. Powietrze jest wilgotne i chyba zaraz będzie padać. Na niebie widać wysoko kołujące ptaki. W lesie rozmawiają ze sobą różne zwierzęta, a Ty wiesz, że kiedy zapadnie zmrok ropuchy i żaby zaczną swój niesamowity koncert. W nozdrzach czujesz zapach mokrej ziemi. Niedawno raczyłeś się wodą ze świeżo zerwanego kokosa… To wszystko co Cię otacza to dom Klasyka.

Kakao Klasyk jest kwintesencją dobrego smaku: jest wyraziste, głębokie, z cierpkimi nutami. Po przygotowaniu ma jedwabistą konsystencję. Kiedy otwieram opakowanie z Klasykiem, czuję zapach kokosa.
Wieleu ludzi preferuje to Kakao na spotkania bądź ceremonie. Jest bardziej kremowe i ma mocniejszy smak oraz wyższą kwasowość niż przykładowo nasz Goryl lub Mistyk.
Wybierz Klasyka, a na pewno opowie Ci on wiele historii z dziejów Mezoameryki!

Prawdziwe Kakao z Wenezueli

Czujesz na twarzy delikatnie osadzająca się mokrą mgiełkę, uszy wypełnia Ci szum spadającej wody, a przed oczami masz najwyższy wodospad na świecie! Oddychasz pełną piersią, możesz krzyczeć ile wlezie (i tak nikt nie słyszy) i czujesz że jesteś świadkiem czegoś niesamowitego. Witaj w krainie Mistyka!

Mistyk to Kakao dla koneserów: połączenie głębokiego, gorzkiego smaku oraz owocowych nut sprawia, że jest niepowtarzalnym doznaniem dla podniebienia. Dzięki niskiej kwasowości możemy z łatwością doszukać się głębi w aromacie oraz konsystencji Mistyka. Entuzjaści tego Kakao mówią, że wyczuwalne są w nim nuty wanilii, karmelu oraz miodu.
Mistyk dostępny jest w formie wygodnych tabliczek, które łatwo roztapiają się w kąpieli wodnej i dają się bez trudu zblendować. Idealnie nadają się również jako przekąska-pobudzacz.
Mistyk zabierze Cię w tajemnicze rejony pełne magii i niesamowitości.

Dzikie Kakao ze Sierra Leone

Czujesz przebiegający Ci po plecach dreszcz ekscytacji na myśl o tym, że znajdujesz się w kraju Lwich Gór! Czujesz pod stopami delikatny złoty piasek plaż, na twarzy bryzę i mocne słońce. Kiedy się skupisz, możesz usłyszeć przekomarzające się ze sobą szympansy. I mimo że to nie jest jego naturalny habitat, na pewno poprowadzi Cię ścieżkami wśród swoich leśnych braci… Nie kto inny, a Gorylek!

Kakao Gorilla ma intensywny smak i orzechowy finisz, a dodatkowo zachwyca również teksturą. Po przygotowaniu jest „ziarniste” (chyba, że dłużej potrzymasz je „na ogniu” i odparujesz płyn), a każda taka kakaowa molekuła eksploduje smakiem raz za razem podczas zderzenia z kubkami smakowymi. Gorylek ma w sobie dużo zabawy i bywa fikuśny, polecam na wieczory przy muzyce, tańcu i śpiewie. Na pewno polubi się z brzmieniem bębnów!
Złap Goryla za rękę i niech porwie Cię jego rytm!

Przeczytaj dlaczego tak cenimy Goryla, nie tylko za jego walory smakowe, ale za pomoc jaką niesie farmerom Kakao w swoim kraju >>>

Rytualne Kakao z Kongo

Płyniesz łodzią po rzece, która niesie więcej wody niż jakakolwiek inna w Afryce. Słońce powoli zniża się ku zachodowi, a ty obserwujesz grę świateł i kolorów na delikatnie zmąconej powierzchni wody. Soczysta zieleń drzew i innej roślinności przygląda Ci się z brzegu. „Natura patrzy na Ciebie” odzywa się Twój przewodnik, chłopiec, którego zwą Lwi Pazur.

Lwi Pazur z D.R. Kongo nosi w sobie Ducha tejże ziemi: przepełnionego słońcem oraz bliskością dzikiej natury. Gorzki smak połączony z delikatną kwasowością daje zniewalający efekt. W zapachu wyczuwa się delikatną owocową nutę. Na wysoką jakość tego rodzaju afrykańskiego Prawdziwego Kakao definitywnie wpływa żyzna ziemia i klimat Kongo. Farmerzy na plantacjach kakaowca stosują fermentację w wysokich drewnianych skrzynkach, do których wkładają liście bananowca. Ta metoda uszlachetniania ziarna wzbogaca ich smak i aromat, a także wpływa na ich delikatność.

Lwi Pazur ma w sobie dziecięcą radość i ogrom słońca. Polecam na długie grudniowe wieczory!

Kakao z SÃO TOMÉ (Wyspy Świętego Tomasza i Książęca)

Wspinasz się wyżej i wyżej. Otaczają Cię wysokie drzewa i trawy wyższe niż Ty! Dookoła kwitną orchidee, beguncje i inne nieznane Ci gatunki kwiatów. Czujesz chłód, bo słońce jest wysoko ponad koronami drzew. Mimo to idziesz dalej po „schodach” z korzeni drzew. W końcu docierasz na szczyt najwyższej góry na Sao Tome. I widok zapiera Ci dech w piersiach…

Na pierwszy rzut oka można pomyśleć, że to brat bliźniak Gorylka. W końcu też z Afryki! Jednak nie daj się zwieść! Kakao São Tomé (z Wysp Świętego Tomasza) zaskakuje od pierwszego wejrzenia. Jest delikatne w smaku: słodkie, momentami kwiatowe. Zapach kusi subtelną słodyczą świeżych owoców. W jego aromacie czuć słońce i tropikalny klimat miejsca, w którym dojrzewało. Idealnie nadaje się na pierwszy kontakt z Ceremonialnym Kakao – jego finisz jest łagodny i nie pozostawia kwaskowego posmaku. Wspaniale sprawdzi się dla dzieci (po dodaniu łyżeczki miodu).
Mimo swojego łagodnego smaku, zapachu, a nawet jasnego wyglądu (!) nadal jest mocne w działaniu, co potwierdza powiedzenie, że w delikatności jest siła!
Głównym komponentem Kakao São Tomé jest ziarno z rodzaju Forastero. Dojrzewające na wulkanicznej glebie, obficie podlane „deszczówką” sprawia, że aromat Kakao jest niezwykle bogaty, a wrażenia smakowe niezapomniane. Po pierwszym kubeczku zachce Ci się śmiać z radości, gwarantujemy!
Ciekawostką jest, że São Tomé, czyli Wyspy Świętego Tomasza (i Książęca) dawniej były nazywane czekoladowymi wyspami.
My już wiemy, że zasłużyły na tę nazwę. Przekonaj się o tym na własnym podniebieniu?

Jeśli nadal zastanawiasz się, które Kakao wybrać, sprawdź ten krótki QUIZ i dowiedz się kogo powinieneś zaprosić do siebie: Klasyka, Mistyka, a może Tomasza? 

UWAGA!!!

Każdy rodzaj Kakao przygotowany z odpowiednim nastawieniem i intencją pozwala zajrzeć wgłąb siebie, wejść głębiej w medytację czy kontemplację. Pobudza, a jednocześnie pozwala uspokoić umysł i zsynchronizować się ze swoim ciałem. To TY nadajesz kierunek, a Kakao „dmucha w Twoje żagle” 🙂