Kakao ceremonialne

Kakao ceremonialne znane jest również jako kakao surowe bądź naturalne. Jego nazwa wzięła się stąd, że pito je w czasie wyjątkowych spotkań i ważnych ceremonii. Warto dodać, że już 3000 lat temu kakao było wręcz czczone przez Majów, Azteków oraz inne ludy Mezoameryki. Łacińska nazwa rośliny to theobroma cacao, co tłumaczone jest jako pożywienie bogów. Aztekowie uważali kakaowiec za świętą roślinę, a jego cudowne właściwości przypisywali bogu mądrości – Quetzalcoatl. Kakao ceremonialne jest niezwykle bogate w składniki odżywcze, m.in. cynk, magnez, potas. Udaj się więc wraz z nami w wyjątkową podróż do świata kakao ceremonialnego i poznaj jego różne odmiany: Cacao

Kakao ceremonialne – podróż w głąb siebie

Wybierając kakao ceremonialne, warto zwrócić uwagę na pochodzenie ziarna. Najszlachetniejsze są pierwotne rodzaje kakaowca, m.in. odmiana Criollo. Cacao Criollo wytwarza się z prażonych oraz fermentowanych ziaren z rodzaju Criollo. Pozyskuje się je w tropikalnej Amazonii, jak również w podrównikowym klimacie afrykańskim. Dzięki temu wyróżnia się wyjątkowymi walorami smakowymi oraz aromatem. Co więcej, kakao przygotowane z właściwą intencją może pomóc Ci zajrzeć w głąb siebie. Tę niezwykłą właściwość naturalne kakao zawdzięcza związkom tryptofanu oraz teobrominy, które dają efekt cudownego rozluźnienia oraz łagodnej stymulacji organizmu. Dzięki temu kakao to wspaniały towarzysz podczas kontemplacji, medytacji, czy spaceru!

Cacao Criollo z pewnością odżywi Twoje ciało oraz ukoi duszę. Warto również wspomnieć o afrykańskim Gorilla i Sao Tome, które zachwycają zapachem i smakiem wręcz nie z tej ziemi – wprost z deszczowych lasów obszaru Sierra Leone, czy też wulkanicznych Wysp Św. Tomasza. Kakao ceremonialne dostępne w naszym sklepie to nie tylko wyjątkowy, niepowtarzalny smak. To również dodatkowe korzyści, takie jak poprawa nastroju, zastrzyk energii, poprawa koncentracji. Kakao jest też bogatym źródłem magnezu.

Kakao jest napojem, który nie tylko bardzo dobrze smakuje, ale też kojarzy nam się z beztroskimi latami dzieciństwa. Ma wiele właściwości prozdrowotnych, dlatego warto co pewien czas sobie na nie pozwolić. Jednym z wariantów tego napoju jest kakao ceremonialne. Jego historia zaczyna się jeszcze przed naszą erą, za czasów Azteków. Jego cechą charakterystyczną jest naturalność, a tym samym posiadanie wielu wartości odżywczych, witamin i minerałów. Kluczową rolę w smaku kakao ceremonialnego odgrywa jego przygotowanie.

Zalety smakowe i odżywcze kakao ceremonialnego

Dzięki swoim właściwościom kakao ceremonialne wzmacnia odporność organizmu. Poprawia również pracę mózgu, a także układu nerwowego. Wszystko za sprawą zawartych w kakao witamin z grupy B. Dzięki regularnemu spożywaniu tego napoju poprawia się też samopoczucie i kondycja psychiczna. Kakao zalecane jest w głównej mierze ludziom aktywnym fizycznie czy też osobom, które na co dzień wykonują pracę umysłową. W tym miejscu jednak warto zaznaczyć, że istnieje grupa osób, która powinna korzystać z mniejszych ilości kakao ceremonialnego. Są to m.in. osoby z chorobami serca, czy też nadciśnieniem. Do przeciwwskazań należy również przyjmowanie leków antydepresyjnych (kakao zawiera inhibitory MAO, dlatego zmniejsza skuteczność działania leków). Jeśli zależy Ci na poprawie odporności swojego organizmu, zapraszamy do zakupu kakao ceremonialnego. Do Ciebie należy wybór, z którego zakątka na świecie wybierzesz pyszne i aromatyczne kakao, które pobudzi Twoje zmysły. Skorzystaj z naszej oferty.

Kakao ceremonialne — wartości odżywcze

Kakao ceremonialne zdecydowanie można zaliczyć do tak zwanych SuperFoods, a jego wyjątkowość można dostrzec m.in. w tym, że bazuje na natywnej odmianie kakaowca zwanej Criollo, która nie została zmodyfikowana przez człowieka. Takie kakao zazwyczaj ma formę pasty, która przypomina czekoladę. Poddawane jest minimalnej obróbce, która sprawia, że produkt zyskuje wiele prozdrowotnych właściwości. Kakao ceremonialne stanowi źródło makroskładników, m.in.

  • węglowodanów bogatych w błonnik – 30%;
  • tłuszczu – 50%;
  • białka roślinnego – 10%.

Jest również bogactwem antyoksydantów oraz składników mineralnych, takich jak: magnez, żelazo, potas, wapń. Włączając kakao ceremonialne do swojej diety, czerpiesz wiele korzyści zdrowotnych. Może być ono bowiem doskonałym wsparciem w okresach intensywnej pracy umysłowej, np. podczas nauki, a także chwilą przyjemności.

Dla kogo jest kakao ceremonialne?

Kakao ceremonialne ze względu na bogatą zawartość składników odżywczych może być spożywane przez kobiety w ciąży. Doskonale wspiera także osoby zmagające się ze stresem oraz anemią. Stymuluje mózg i pobudza libido. Może być również doskonałą formą deseru, a także zamiennikiem kawy dla osób, które spożywają ja w nadmiarze. Kakao ceremonialne ma gorzki smak, dlatego warto wzbogacić go np. miodem, słodzikiem, wanilią, kardamonem, chili czy cynamonem. Doskonale smakuje w połączeniu z mlekiem roślinnym. Zwykle jest również przygotowane na bazie wody. Wypróbuj sam pyszne kakao ceremonialne i delektuj się jego smakiem regularnie!

Wyświetlanie wszystkich wyników: 5