Kakaowa wartość dodana
Znacie Goryla? Jeśli nie, to poznajcie! Dzikiego zwierza z Afryki 🦍🦍🦍 Kakao ze Sierra Leone nie dość, że ma intensywny smak i orzechowy finisz, dodatkowo zachwyca również teksturą. Po przygotowaniu jest "ziarniste", a każda taka kakaowa molekuła eksploduje smakiem raz za razem podczas zderzenia z kubkami smakowymi. Bardzo cenię sobie Gorylka za jego walory smakowe i estetyczne.
Jest jednak jeszcze jeden aspekt, który ma ogromne znaczenie dla PlusKakao podczas wyboru dostawcy ceremonialnego Kakao: warunki pozyskiwania, a dokładniej czy wszystko jest zgodne z fairtrade, a także z zasadami uczciwej i pełnej szacunku współpracy międzyludzkiej.
Oto dlaczego warto zatrzymać się przy Gorylku:
Sierra Leone to kraj, który wiele przeszedł przez ostatnie dziesięciolecia. Wewnętrzne konflikty oraz epidemia Eboli
spowodowały załamanie się rynku, w tym branży kakaowej. Doprowadziło to do sytuacji, w której wielu farmerów było bez szans na odbudowanie swojego biznesu, nie mówiąc już o zaistnieniu na rynku światowym.
Na szczęście od 2015 roku nastały zmiany. Został wdrożony projekt, który postawił na nogi tamtejszy kakaowy przemysł: przedstawiono środki ochrony pracowników, kontrolę jakości, wszelkie regulacje potrzebne do tego aby móc zacząć produkować certyfikowane kakao zgodne ze światowymi wymogami.
Dzięki temu farmerzy ze Sierra Leone powiększają swoje farmy, zatrudniają ludzi legalnie i na „ludzkich” warunkach. Ponadto stać ich na to by obsadzać kakaowcem nowe połacie ziemi oraz polepszać stan posiadanych już roślin.
Jeśli ktoś byłby zainteresowany obszerniejsza lekturą to mam pdf po angielsku z raportem o stanie afrykańskiej uprawy kakaowca 📚📚📚
Cieszymy się, że możemy wspierać ten piękny projekt i przyczyniać się do rozwoju gospodarki gdzieś tam hen-hen aż w Afryce 🙂
A więc: do dna! ❤
Śledź nas w social media:
Napisała J.