Fairtrade z Afryki


Znacie Goryla? Je艣li nie, to poznajcie! Dzikiego zwierza z Afryki 馃馃馃 Kakao ze Sierra Leone nie do艣膰, 偶e ma intensywny smak i orzechowy finisz, dodatkowo zachwyca r贸wnie偶 tekstur膮. Po przygotowaniu jest "ziarniste", a ka偶da taka kakaowa moleku艂a eksploduje smakiem raz za razem podczas zderzenia z kubkami smakowymi.
Bardzo ceni臋 sobie Gorylka za jego walory smakowe i estetyczne.

Jest jednak jeszcze jeden aspekt, kt贸ry ma ogromne znaczenie dla PlusKakao podczas wyboru dostawcy ceremonialnego kakao: warunki pozyskiwania, a dok艂adniej czy wszystko jest zgodne z fairtrade.

Oto dlaczego warto zatrzyma膰 si臋 przy Gorylku:

Sierra Leone to kraj, kt贸ry wiele przeszed艂 przez ostatnie dziesi臋ciolecia. Wewn臋trzne konflikty oraz epidemia Eboli
spowodowa艂y za艂amanie si臋 rynku, w tym bran偶y kakaowej. Doprowadzi艂o to do sytuacji, w kt贸rej wielu farmer贸w by艂o bez szans na odbudowanie swojego biznesu, nie m贸wi膮c ju偶 o zaistnieniu na rynku 艣wiatowym.

Na szcz臋艣cie od 2015 roku nasta艂y zmiany. Zosta艂 wdro偶ony projekt, kt贸ry postawi艂 na nogi tamtejszy kakaowy przemys艂: przedstawiono 艣rodki ochrony pracownik贸w, kontrol臋 jako艣ci, wszelkie regulacje potrzebne do tego aby m贸c zacz膮膰 produkowa膰 certyfikowane kakao zgodne ze 艣wiatowymi wymogami.
Dzi臋ki temu farmerzy ze Sierra Leone powi臋kszaj膮 swoje farmy, zatrudniaj膮 ludzi legalnie i na „ludzkich” warunkach. Ponadto sta膰 ich na to by obsadza膰 kakaowcem nowe po艂acie ziemi oraz polepsza膰 stan posiadanych ju偶 ro艣lin.
Je艣li kto艣 by艂by zainteresowany obszerniejsza lektur膮 to mam pdf po angielsku z raportem o stanie afryka艅skiej uprawy kakaowca 馃摎馃摎馃摎

Cieszymy si臋, 偶e mo偶emy wspiera膰 ten pi臋kny projekt i przyczynia膰 si臋 do rozwoju gospodarki gdzie艣 tam hen-hen a偶 w Afryce 馃檪
A wi臋c: do dna! 鉂

艢led藕 nas w social media:

Napisa艂a Justyna