Dawkowanie Kakao
Często zadawanym pytaniem jest ilość Kakao na porcję.
Polecam zacząć od 15-20g i słuchać swojego organizmu: czy potrzebuję więcej czy mniej? Każde ciało jest inne, więc i jego potrzeby będą się różnić.
Potraktuj również to jako praktykę samoobserwacji! Czy umiesz odczytywać znaki płynące z Twojego własnego ciała?
Kakao możesz używać codziennie. Jeśli czujesz, że działa zbyt mocno, po prostu zmniejsz ilość do 10g na porcję. Lepiej „rozwodnić” napój i za jakiś czas wypić kolejną porcję, niż przedobrzyć i mieć problemy z trawieniem (Kakao zawiera około 52-54% tłuszczu, więc w większych dawkach może być ciężkie dla żołądka i wątroby). Pamiętaj też o nawodnieniu, przed i po wypiciu – Kakao ma właściwości oczyszczające, więc warto wspomóc pozbycie się „odpadków” z komórek odrobiną płynu.
Zdarzają się również pytania o tzw. „dawkę ceremonialną”
Muszę Cię rozczarować, bo według moich doświadczeń, nie istnieje konkretna dawka ceremonialna!
Podczas naszych Kakaowych Spotkań aka Ceremonii serwujemy Kakao w dwóch turach, ok. po 20g Kakao na osobę, a działanie jest tak mocne, jakby nas poraził jasny grom: pojawia się niekontrolowany śmiech, spontaniczny taniec, improwizacja muzyczna (czujesz wtedy puls życia).
Dla porównania, codziennie od 4 lat piję 25g Kakao o poranku i siedzę w ciszy/skupieniu przy ogniu, przy książce, bądź po prostu siedzę i celebruję moment.
Z mojego doświadczenia to nie dawka Kakao jest ważna, tylko to, czy jesteś gotowy na skoncentrowanie swojej własnej energii i uwagi na intencji? Czy potrafisz skorzystać ze swoich wewnętrznych zasobów, aby uruchomić swój nieskończony potencjał?
Kakao nie jest złotym środkiem, nie jest jasną odpowiedzią na Twoje pytania. Kakao to Twój współtowarzysz, to zaproszenie do podróży. Czy ją podejmiesz? Jeśli tak to pamiętaj, że ilość gram to tylko liczba, która nie ma nic wspólnego z Twoimi odczuciami po spotkaniu z Kakao (chyba, że wypijesz 60g naraz i rozboli Cię brzuch…)
Tak więc podsumowując: dla każdego odpowiednia dawka Kakao oznacza coś innego. Poszukaj więc swojej idealnej konsystencji, swojego sposobu na Kakao. To jest ta wolność wyboru, o której mówimy!