Czym jest Kakao Ceremonialne

Czym jest Kakao Ceremonialne (ang. Theobroma cacao, pl. Kakaowiec właściwy)
oraz czym się różni od typowego kakao dostępnego w sklepach?

3000 lat temu Majowie i Aztekowie korzystali z właściwości i mądrości Kakao, używając tej rośliny do szamańskich rytuałów oraz jako lekarstwa. Oto ich historia:

„Wierzyli [Aztekowie], że Kakao ma boskie pochodzenie: jest pomostem między niebem a ziemią. Ziarno kakaowca było obecne przy ceremoniach przejścia (z chłopca w mężczyznę).
Podczas zaślubin, para symbolicznie pila z jednej czary oraz wymieniała się ziarnem kakaowca. Aztekowie wierzyli, że dzięki Kakao mogą posiąść choć odrobinę wiedzy Quetzalcoatl (bóg nauki i wiatru)”

(Coe, S. & Coe, M. The true history of chocolate. Thames & Hudson, 1996)

Ta historia oraz wiele licznych faktów naukowych świadczą o tym, że kakaowy napój taki jaki był nam znany do tej pory, to jedynie przedsmak i przedsionek prawdziwego Kakao!

Ceremonialne Kakao otrzymuje się ze sfermentowanych ziaren, uprażonych na słońcu, a następnie zmielonych na pastę.

Po zbiorach, ziarna fermentują około tygodnia. To podczas tego procesu wytwarzają się enzymy odpowiedzialne za głęboki oraz bogaty smak Kakao.
Co więcej, dzięki niskiej temperaturze przetwarzania, Kakao zachowuje swoje właściwości  przeciwutleniające.

Surowe Kakao zawiera flawanole, które wspomagają układ krwionośny i serce oraz obniżają ryzyko  powstawania nowotworów.

Po zakończeniu fermentacji, ziarna są suszone i prażone na słońcu. Następnie mieli się je na gładką masę, która  zastyga w pięciokilowych bloczkach i w tej formie jest transportowana do magazynu PlusKakao.

Dla porównania kakao w proszku dostępne w sklepach jest przetwarzane w wysokich temperaturach (często z dodatkiem cukru i białka).
Podlega procesom odtłuszczania, w wyniku których traci swoje właściwości odżywcze oraz  cenne składniki mineralne.

Więc jeśli szukasz produktu, który:
*odżywi Twoje ciało (serce, mózg, skórę i dużo więcej),
*jest naturalny
*bez sztucznych dodatków
Oszalej z nami na punkcie +Kakao!

Jeśli lubisz troche słodyczy, zawsze możesz dodać miód lub syrop
z agawy do swojej porcji pysznego Kakao!  🙂