Idealny i prosty przepis na Kakao
Smaczne, przygotowane w domu Kakao do picia jest idealnym napojem, który z łatwością może zastąpić deser lub podwieczorek.
Kakao jest doskonałe zamiast kolacji czy śniadania (z dodatkiem ekstra tłuszczu w postaci masła orzechowego- mniam!), a wyjątkowo wyśmienicie smakuje podane na zimowe wieczory, kiedy chcemy się ogrzać kubkiem czegoś aromatycznego (koniecznie dodaj szczyptę chilli!).
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić Kakao mamy dla Ciebie prosty sposób, dzięki któremu Twoje kubki smakowe będą w siódmym niebie, eksplodują czystą radością i zaśpiewają „Dancing Queen”.
❣❣❣ Sekretnym składnikiem, który pozwoli stworzyć doskonały eliksir Kakao jest…. intencja! Co to jest? To nic innego jak pozytywna myśl, emocja, wibracja, którą „dodajesz” do swojego napoju. Może wydawać się to dziwne, ale wszyscy wiemy, że jedzenie zrobione z miłością (zwłaszcza przez babcie!) jest o wiele zdrowsze i smaczniejsze niż coś zrobionego na biegu, żeby się napchać przed wyjściem do pracy. Więc kiedy już poznałeś nasz sekretny składnik, zrobienie idealnego gorącego napoju z kakao będzie dziecinnie proste! ❣❣❣
Składniki dla dwóch osób (smakuje lepiej, gdy dzieli się go z ukochanymi!):
45-50g Kakao
szklanka wody
szklanka mleka roślinnego
miód/syrop klonowy
ulubione przyprawy
szczypta soli
Jak krok po kroku jak zrobić idealny napój z Kakao?
1. Uśmiechnij się i pomyśl o czymś, co Cię uszczęśliwia (jak w przypadku czaru przywołania Patronusa)
2. Wlej do garnka wodę i mleko roślinne. Podgrzej.
3. Dodaj Kakao, sól i przyprawy (ja uwielbiam cynamon!).
4. Trzymaj na małym ogniu przez chwilę (nie doprowadzaj do wrzenia!). Mieszaj trzepaczką, aż do całkowitego rozpuszczenia.
5. Dodaj miód i zamieszaj bardziej, aby powstała pianka na górze.
6. Podawaj w swoim ulubionym kubku i ciesz się smakiem!
BARDZO WAŻNE!
Aby kakao było gęstsze, możesz je dłużej trzymać na kuchence, aby odparowało. Tak właśnie robimy, gdy przygotowujemy Kakao podczas naszych Ceremonii!
I pamiętaj, aby po tym wypić szklankę wody. Kakao zawiera dużo tłuszczu, więc dobrze jest „przepłukać” je wodą.
JESZCZE WAŻNIEJSZE!
Wiele osób twierdzi, że nie powinno się używać blendera czy jakiegokolwiek urządzenia do przygotowania Kakao, bo to wbrew „tradycji”.
Ja uważam, że powinieneś podążać za własnym sercem i używać tego, co jest dla Ciebie najlepsze podczas tego procesu. Ceremonia jest w tobie i to jest to, co liczy się najbardziej: twój sposób myślenia, twoje serce i twój wewnętrzny spokój. Nie podążamy za żadnymi starożytnymi tradycjami, tworzymy własne: osadzone w naszych czasach. I szczerze?
Mocno wierzę, że Aztekowie użyliby urządzenia do „parzenia Kakao”, gdyby mogli ☺
Teraz już wiesz jak w domowym zaciszu przygotować Kakao dla siebie i swoich bliskich. Jeśli poczujesz się już pewnie jako Master Kakaowej Miksologii to zapraszam Cię na naszego bloga po więcej przepisów i różnych wariacji!
Możesz również podzielić się swoim przepisem (kontakt@pluskakao.pl), a jeśli go opublikujemy to w ramach podziękowania dostaniesz paczuszkę Kakao w prezencie!
A więc do eksploracji…czas… START!
Written by J.