Odmiany Kakao

Odmiany kakao – jakie wyróżniamy?

Chyba dla każdego smak kakao to jednocześnie smak dzieciństwa. Robione przez troskliwe babcie na poprawę humoru, jako smakołyk serwowany na podwieczorek, czy na dobranoc, na stałe weszło do jadłospisu wielu z nas. Nie wszyscy pewnie zdajemy sobie sprawę z faktu, że kakao można podzielić na trzy powszechne odmiany, znane na całym świecie.

Popularne kakao – odmiany, o jakich nie słyszałeś

Jeśli w grę wchodzi uwielbiane i cenione za swoje właściwości zdrowotne kakao, wyszczególniamy trzy odmiany: Criollo, Forastero i Trinitario. Odnoszą się one do poszczególnych rodzajów ziaren kakaowca. Właśnie te odmiany kakao warunkują charakterystyczne walory smakowe, aromat, a nawet kolor samego ziarna!

Spośród wymienionych, najrzadszą odmianą kakao jest natywne Criollo. To ziarno występuje  w Ameryce Południowej i jest gatunkiem pierwotnym, co oznacza, że nie zostało zmodyfikowane przez człowieka. Criollo słynie z doskonałego smaku, jednak jego uprawa jest bardzo trudna: wymaga ogromnych nakładów pracy, cierpliwości i troskliwej pielęgnacji.

Kolejna odmiana kakao, czyli Forastero jest stosunkowo nową odmianą, stworzoną na potrzeby współczesnego świata. Tutaj ziarna są większe i łatwiejsze w uprawie, stąd właśnie rosnąca popularność upraw tej odmiany kakao na innych kontynentach (m.in. w Afryce, czy Azji). Trzeci rodzaj stanowi Trinitario. Jest to wynik gatunkowego połączenia obu powyższych odmian kakao.

Kakao – które wybrać?

Które kakao wybrać? Każda odmiana kakao ma swoje niepowtarzalne walory, zatem warto wypróbować różne odmiany i dopasować je wedle swych upodobań. Przykładowo klimat Ameryki Południowej zdecydowanie podbija kwasowość. Są tu obecne również bardzo wyraźnie nuty owocowe (Wenezuela) lub kokosowe (Peru). Klimat afrykański wydobywa z ziarna jego czekoladową głębię (Wyspy Św. Tomasza, nie bez przyczyny zwane Czekoladowymi Wyspami).

Na koniec warto również wspomnieć o działaniu prozdrowotnym, które jest wspólne dla wszystkich odmian kakao: masie witamin, w tym witamin A, tych z grupy B i E. Kakao można bez wyrzutów sumienia stosować jako środek równoważący ciśnienie, zmniejszający uczucie zmęczenia oraz wpływający na poprawę nastroju (ma właściwości antydepresantów – zbadano to na grupie pacjentów).

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.