Kakao Kuloodporne

Ketogeniczne zastępstwo tradycyjnego śniadania.

Historia tego przepisu zaczyna się w Tybecie, gdzie amerykański bloger Dave Asprey posmakował kawy podanej mu przez tubylców z masłem i mlekiem jaka. Dave’a zaintrygował ten przepis oraz uczucie jakiego doznał w swoim organizmie po spożyciu kawy w takim wydaniu. Po powrocie do US rozpropagował napój pod nazwą bulletproof coffee.

Dopiero dwa lata temu poznałam tę historię, kiedy opowiedział mi ją znajomy biohacker Karol podczas przygotowywania Kakao. Zawsze mnie intryguje jak inni lubią celebrować swój Kakaowy napój, a Karol przedstawił mi przepis na Kakao Kuloodporne (czyli zdrowszą wariację wyżej opisanej kawy)!

Poniżej moja wariacja wariacji tego przepisu.

kakao ceremonialne przepis surowe

Co potrzeba (na porcję dla dwojga)?

• 1 szklanka wody i mleka roślinnego
• 20-25g Kakao
• po 1 łyżce masła orzechowego, tahini, masła z innych ulubionych orzechów
• opcjonalnie: grzybki adaptogenne, np. reishi, cordyceps, lions mane
• 1 łyżka gęstego kremu z mleczka kokosowego
• szczypta soli i pieprzu
• ulubione przyprawy (kurkuma, impir, goździki)

Przygotowuję takie Kakao-posiłek w blenderze kielichowym:


1. Ciepłe mleko z wodą wlej do kielicha.
2. Dodaj pozostałe składniki.
3. Uśmiechnij się!
4. Zblenduj wszystko razem.
5. Podawaj w ulubionym kubku.

Tak przygotowane Kakao z powodzeniem zastąpi Ci posiłek i pokryje śniadaniowe zapotrzebowanie kaloryczne Twojego organizmu.

Poza tym jest to przepis z serii keto więc możesz być pewny, że po takim kubeczku Kakao poziom insuliny we krwi nie podniesie Ci się pod nieboskłon, co jest równe z tym, ze nie staniesz się senny (jak np. po naleśnikach czy owsiance)!

Posłuchaj swojego organizmu i sprawdź czy taka wersja Kakao jest dla Ciebie!

PS. A jeśli chcesz super przepis na babkę keto z borówkami i Kakao to kliknij TUTAJ.