Jeśli jesteś sportowcem dbającym o zdrowie lub osobą, która po prostu chce zachować jak najlepszą formę to prawdopodobnie przywiązujesz sporą wagę aby stosowana dieta miała jak najlepszy wpływ na samopoczucie oraz wydolność organizmu.
Czy wiesz, że badania wielokrotnie wykazały, że kakao może pomóc poprawić wyniki sportowe?
Jeśli przyjrzymy się jego pochodzeniu i jego bogatej fitochemicznej obfitości to dowiemy się w jaki sposób może być korzystne dla naszego zdrowia i sprawności fizycznej. Według ostatnich badań spożywanie kakao każdego dnia może pomóc w poprawie jakości treningu. Naukowcy odkryli, że kakao daje podobne korzyści jak sok z buraków regularnie spożywany przez elitarnych sportowców w celu zwiększenia wydajności.
Oto 5 korzyści zdrowotnych kakao, które mogą pozytywnie wpłynąć na poprawę twojego samopoczucia i osiągów treningowych:
Działanie antystresowe
Badania dowodzą, że kakao jest pomocne w łagodzeniu stresu. Jest bogate w wiele związków, w tym teobrominę- pochodną kofeiny, która odpowiada za łagodną stymulację umysłową. Kakao jest również bogate w tryptofan, który służy do uregulowania poziomu serotoniny w mózgu, a także innych składników odżywczych stymulujących relaks. Te składniki mają znaczny wpływ na poprawę nastroju oraz motywację.
Dobre dla serca
Kakao ma pozytywny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego. Najnowsze badania przeprowadzone w londyńskim Uniwersytecie Kingston wykazały, że kakao
korzystnie wpływa na kondycję sportowców- rozszerza naczynia krwionośne oraz poprawia przepływ krwi. Pomaga to poprawić osiągi oraz sprzyja szybszej regeneracji.
Reguluje ciśnienie krwi
Kakao pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Zawiera składniki odżywcze zwane flawonoidami, które poprawiają pracę układu sercowo-naczyniowego. Reguluje ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Optymalny przepływ krwi w mięśniach podczas i po wysiłku przekłada się na lepszą wydajność i regenerację, ponieważ krew dostarcza tlen i składniki odżywcze do mięśni, jednocześnie usuwając cząsteczki odpadowe, takie jak dwutlenek węgla i kwas mlekowy.
Łagodzi stany zapalne
Kakao zawiera arsenał przeciwutleniaczy, który może być pomocny dla osób, które spalają więcej kalorii, a tym samym wytwarzają więcej komórek wolnych rodników w tkance mięśniowej. Według badań gdy rowerzyści spożywali kakao codziennie przez dwa tygodnie, odczuwali mniejsze skutki stanów zapalnych po intensywnym wysiłku wytrzymałościowym lub szybkościowym. W innym badaniu kobiet, które dodawały do swojej diety kakao przez kilka tygodni, również zaobserwowano złagodzenie wszelakich stanów zapalnych.
Odżywcze
Surowe kakao zawiera aż do 50% zdrowego tłuszczu oraz jest źródłem wielu innych składników odżywczych- m.in. magnezu. Jest to doskonałe uzupełnienie diety sportowca.