Czy Wasze Kakao jest surowe (ang. raw)?

Nasze +Kakao nie jest surowe: jest wytwarzane ze sfermentowanych i suszonych ziaren, co sprawia, że zyskuje niezwykły smak i aromat. Proces fermentacji jest kluczowy i działa jak alchemia, zmieniając charakterystykę ziaren Kakao. Podobnie dzieje się w przypadku kiszonek: warzywa nie są gotowane, ale również nie są już surowe, a w smaku zupełnie inne niż przed zakiszeniem.

Surowe ziarna Kakao są fioletowe wewnątrz i występują w kiściach przypominających winogrona, połączone od wewnątrz sercem Kakao (hiszp. Corazon de Cacao). Otoczone są białą pulpą, która jest słodka, choć same ziarna są cierpkie. Pulpa jest tak smaczna, że niektóre firmy produkują z niej orzeźwiające napoje!

Najbliższą formą surowego Kakao jest tzw. Kakao Sanchez. Są to niefermentowane ziarna, często suszone na słońcu, rozłożone na jutowych workach przed domem. To wyjątkowy przysmak, który wciąż ma w sobie naturalny, dziki charakter świeżo zebranych ziaren.

cacao-sanchez-

PS. Istnieje odmiana Kakao o nazwie Blanco, której ziarna są białe w środku! Jest to rarytas i bardzo cenione smakowo w śród koneserów Kakao!

PS2. Dobrze przeprowadzoną fermentację i suszenie ziaren można poznać po ich kolorze: jeśli zmieniły barwę z fioletowej na brązową to znaczy, ze cały proces przeszedł bez problemów!