Ciastka owsiane z orzeszkami ziemnymi i Kakao
Jeśli szukasz przepisu na szybką, zdrową i sycącą przekąskę, to te ciastka spełniają wszystkie wymogi!
Sprawdzone na własnych kubkach smakowych.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas całkowity: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: 30 sztuk
W przygotowaniu pomocny będzie mikser lub robot kuchenny.
Składniki:
- 50 g orzeszków ziemnych, prażonych, niesolonych
- 50 g Kakao, pokrojonego na drobne kawałki
- 100 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
- 50 g masła orzechowego
- 50g brązowego cukru
- 175 g płatków owsianych, górskich lub błyskawicznych
- 80 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki przyprawy Ani-Masaki
Sposób przygotowania:
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić.
- Orzeszki ziemne i czekoladę posiekać na drobne kawałki, a następnie odłożyć do osobnego naczynia.
- W innym naczyniu umieścić miękkie masło, dodać jajko, masło orzechowe i cukier. Wymieszać przy użyciu miksera aż do połączenia składników.
- Dodać płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Ponownie wymieszać. Upewnić się, że składniki są dobrze wymieszane, w razie potrzeby ugnieść masę ręką.
- Dodać wcześniej przygotowane orzeszki ziemne i Kakao do ciasta. Ponownie zagnieść ciasto ręką.
- Formować kulki o średnicy 3 cm w dłoniach, kłaść je na wcześniej przygotowanej blasze, spłaszczać na grubość 1 cm, zachowując odstępy 3-4 cm między ciastkami.
- Piec przez 15-20 minut w temperaturze 180°C. Upieczone ciastka delikatnie przenieść na kratkę i odstawić do ostudzenia przez co najmniej 30 minut.
- Gotowe! Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz na naszym blogu w zakładce Książka Kucharska.
Jeśli chcesz, możesz podzielić się swoimi inspiracjami na Kakao – chętnie opublikujemy Twoje przepisy! Wyślij je do nas na kontakt@pluskakao.pl z dopiskiem 'Mój sposób na Kakao’.