PASTA KAKAO- CZYM JEST?
Jest w 100% z ziaren kakaowca. Powstaje w wyniku obróbki ziaren. Składa się:
- 54% masło kakaowe (tłuszcz)
- 17% węglowodany
- 11% białko
- 6% taniny
- 1.5% teobromina (stymulujący alkaloid, pochodna kofeiny)
W paście kakao występują jeszcze 3 inne składniki w śladowych ilościach:
- Fenyloetyloamina (mniej niż 1%)
- Polifenole
- Anandamid
Ok! To tyle teorii na teraz- przejdźmy do konkretów. Jak przygotować pastę do spożycia?
Właściwie to, o ile lubisz gorzki smak, można ją przyjmować w surowej postaci.
Jednak chciałbym podzielić się najprostszym przepisem ( moim ulubionym, tak szczerze) na pyszny napój kakaowy. To mój codzienny rytułał o poranku 😉
- Przygotuj szklankę ciepłej wody, 15g-30g pasty kakao oraz jakieś słodziwo (miód, daktyle, syrop z agawy itp.)
- Rozdrobnij nożem stałe składniki na małe cząsteczki- dzięki temu łatwiej uzyskasz jednolitą masę
- Połącz wszystko w robocie i blenduj ok 1.min
GOTOWE!