pasta kakao

PASTA KAKAO- CZYM JEST?

Jest w 100% z ziaren kakaowca. Powstaje w wyniku obróbki ziaren. Składa się:

  1. 54% masło kakaowe (tłuszcz)
  2. 17% węglowodany
  3. 11% białko
  4. 6% taniny
  5. 1.5% teobromina (stymulujący alkaloid, pochodna kofeiny)

W paście kakao występują jeszcze 3 inne składniki w śladowych ilościach:

  1. Fenyloetyloamina (mniej niż 1%)
  2. Polifenole
  3. Anandamid 

Ok! To tyle teorii na teraz- przejdźmy do konkretów. Jak przygotować pastę do spożycia?

Właściwie to, o ile lubisz gorzki smak, można ją przyjmować w surowej postaci.

Jednak chciałbym podzielić się najprostszym przepisem ( moim ulubionym, tak szczerze) na pyszny napój kakaowy. To mój codzienny rytułał o poranku 😉 

  1. Przygotuj szklankę ciepłej wody, 15g-30g pasty kakao oraz jakieś słodziwo (miód, daktyle, syrop z agawy itp.)
  2. Rozdrobnij nożem stałe składniki na małe cząsteczki- dzięki temu łatwiej uzyskasz jednolitą masę
  3. Połącz wszystko w robocie i blenduj ok 1.min
GOTOWE!